Kunst en Cultuur, Kids

Bezoek het Museum Bescherming Bevolking

Foto bij Bezoek het Museum Bescherming Bevolking

Wanneer

7 november

Prijs

Volwassenen: € 8.00
Kinderen: € 5.00

In de gemeente Rijswijk ligt het voormalige B.B.-complex Overvoorde. Een unieke en zeer bijzondere locatie waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan. Laatste kans van het seizoen om hier zondag 7 november een bezoek te brengen. Reserveer nu Museum Bescherming bevolking/ Bunkercomplex Overvoorde is één van de bezoekerslocaties van het Museum Bescherming Bevolking. Een uniek complex waar de 2e Wereldoorlog en Koude Oorlog elkaar ontmoeten. Bekijk hier de open dagen, entreeprijzen en routebeschrijving.

In de gemeente Rijswijk ligt het voormalige B.B.-complex Overvoorde. Een unieke en zeer bijzondere locatie waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan. De Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed maakt qua beleving de vergelijking met de 'War rooms' van Sir Winston Churchill.

De commandopost in Rijswijk vindt zijn oorsprong bij het begin van de Tweede Wereldoorlog. Op de locatie zijn diverse Duitse bouwwerken gebouwd waaronder ook een afluister en radiopost ten bate van de Luftwaffe. Deze heeft tijdens de Tweede Wereldoorlog onder meer een belangrijke functie gehad in het afluisteren van geallieerde radioberichten en het verzorgen van het Duitse berichtenverkeer. Na de tweede wereldoorlog werd het complex in hergebruik genomen door de Bescherming Bevolking en zo ontstond de commandopost en het opleiding en trainingscentrum voor de B.B.

De locatie Overvoorde in Rijswijk bestaat uit een tweetal ondergrondse voormalige commandoposten, een praktijk oefenruïne en een les-accommodatie, waar vele B.B.-ers hun opleiding en training hebben gehad. De in 1969 in gebruik genomen atoombunker is volledig ingericht als operationele commandopost voor de B.B. Ook is er een klein maar gedetailleerd ingericht museum op de locatie, waar u een beeld krijgt van de taken van de B.B. Van alle diensten van de voormalige organisatie Bescherming Bevolking ziet u een selectie van uitrustingsstukken waarmee werd gewerkt. Daarnaast ziet u de inrichting van een eenvoudige schuilplaats en ziet u ook welke gevolgen een kernwapenaanval zou hebben gehad.

Vanwege de strenge controle op toegang tijdens zowel de tweede wereldoorlog (sperrgebiet) als de koude oorlog weten nog steeds veel mensen niet wat zich allemaal op het complex heeft afgespeeld. Wij noemen het dan ook niet voor niets 'het best bewaarde geheim van Rijswijk' een bezoek meer dan waard.

In 2021 zijn wij nog geopend voor bezoek op:
zondag 07 november 2021

Openingstijden van 10.00 tot 16.00 uur, aanvang laatste rondleiding 15.30 uur. Een rondleiding duurt ongeveer 90 minuten.

Entreeprijzen Museum Bescherming Bevolking Commandopost Rijswijk
Toegangskaarten zijn te koop aan de kassa van het museum. Er kan betaald worden met contant geld, pinnen is ook mogelijk.

Wij zijn geen deelnemer van de Museumjaarkaart
Volwassenen (vanaf 13 jaar): €8,00
Veteranen op vertoon van pas: €6,00
Kinderen (4 t/m 12 jaar): €5,00
Kinderen (0-3 jaar): gratis

In verband met de corona/RIVM richtlijnen kunnen wij groepen van max. 6 personen rondleiden. tenzij een groep één huishouden vormt dan is het maximale aantal 7 bezoekers.

Vanwege de corona richtlijnen is bezoek op onze openingsdagen alleen mogelijk na reservering. Zo proberen wij voor een ieder het bezoek zo veilig mogelijk te laten verlopen. Reserveren kan via Cop-rijswijk@museumbeschermingbevolking.nl of het formulier op de website.

Honden of huisdieren kunnen wij niet toelaten (uitgezonderd hulphonden)

Bekijk ook

Foto bij Historisch rondje
20 oktober

Historisch rondje
Biberbunker

Bekijk activiteit
Foto bij Fietsroute Verrassend Velsen
20 oktober

Fietsroute Verrassend Velsen
Bunker Museum IJmuiden

Bekijk activiteit
Foto bij Wandeling Goeree - Parel van de Atlantikwall
20 oktober

Wandeling Goeree - Parel van de Atlantikwall
Bunkercomplex De Punt

Bekijk activiteit