Bezoek voormalig vliegkamp Valkenburg

De voormalige telecommunicatiebunker van het marinevliegkamp is ingericht als expositieruimte. De permanente tentoonstelling behandelt de geschiedenis van het vliegveld, van de jaren 1930 tot de sluiting in 2006.

De collectie bevat talloze foto’s, modellen en kleine voorwerpen, maar bijvoorbeeld ook de vliegtuigtrap waarlangs vele staatshoofden afdaalden en een complete vliegtuigmotor. Ook zijn er voorwerpen te zien die bij werkzaamheden zijn opgegraven, zoals wrakstukken van Duitse en Nederlandse vliegtuigen.

Een belangrijke plaats wordt ingenomen door een meterslange, zeer gedetailleerde en historisch verantwoorde maquette met hangaars en vliegtuigen. Aan het begin van 2022 was deze nog in aanbouw. Het bouwen gaat nog veel tijd kosten, maar de eerste delen van de maquette zijn al te bekijken.

Naast de vaste expositie is er plek voor wisseltentoonstellingen over bijzondere thema’s of met bijvoorbeeld kunstwerken. Permanent is een presentatie over het Nationaal Park Hollandse Duinen.

Kom je met de auto of lekker op de fiets?
Neem vanaf de Wassenaarseweg (Katwijk – Wassenaar) de afslag naar het (voormalige) vliegveld.
Ons Bezoekerscentrum staat net voorbij de slagboom bij de hoofdingang van het vliegveldterrein.
Is de slagboom dicht? Meld je dan via de intercom en geef aan dat je naar ‘het museum’ gaat. Kijk bij de slagboom schuin naar linksvoor: daar staat ons gebouw. Je kunt het gebouw herkennen aan de spandoeken en de vlaggen. Voorbij de slagboom neem je de tweede afslag links. Er is voldoende parkeergelegenheid.

Adres voor navigatie: 1e Mientlaan, 2223 LA, Katwijk aan Zee
(ons echte adres Marinevliegkamp 250, 2236ZZ, Valkenburg wordt niet door alle navigatie-apps herkend)