Voorne in Stelling bij de Biberbunker

Verscholen in de duinen van Oostvoorne ligt de Stelling Biberbunker, een Duitse enclave van ongeveer 97 bouwwerken en bunkers die gedurende de Luchtoorlog als coördinatiecentrum gebruikt werd. De Biberbunker is uniek in Nederland; het is de enige toegankelijke bunker van deze soort. De Biberbunker van het Zuid-Hollands Landschap is alleen te bezoeken onder begeleiding van een gids.

Bertha of Biber bunker
De centrale commandobunker van deze stelling is de St L487 Bertha bunker, of zoals men deze veel vaker noemt: de Biberbunker. Deze bunker, gebouwd in de winterperiode van 1942-1943, was de spin in het web van de luchtoorlog in Zuid-Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog. In een ijl tempo moest deze bunker gebouwd worden omdat de luchtaanvallen op Duitsland steeds groter werden.

In mei 1943 werd deze bunker voor het eerst benoemd in de Duitse berichtgeving, het duurde echter tot oktober 1943 voordat deze bunker het volledige predikaat “opgeleverd” kreeg. Deze bunker werd normaliter door 60 leden bemand en was met name bedoeld als de belangrijkste werkbunker van de Luftwaffe binnen deze stelling. De doelstelling was het veilig onderbrengen van personeel en apparatuur, benodigd voor de luchtgevechtsleiding.

Naast speciale evenementen en reguliere rondleidingen zijn er elk jaar ook enkele speciale open dagen, zoals:

  • 12 juli 2025 ‘Voorne in Stelling’

Voor deze dag zijn er aparte tarieven opgesteld. Deze bedragen:

  • volwassenen                              € 7,50
  • kinderen tussen 8 en 12 jaar       € 4,-
  • kinderen onder de 8                   gratis

Tijdens ‘Voorne in Stelling’ is er op heel het eiland Voorne-Putten erfgoed opengesteld voor publiek. Door een unieke samenwerking van Hellevoetsluis, Brielle en Oostvoorne kunnen bezoekers een dagvullend programma volgen op het eiland. Met een éénmalige aankoop van een polsbandje zijn zowel in Brielle, Hellevoetsluis als Oostvoorne fortificaties te bezoeken. Voor de Biberbunker betekent dit dat de Biberbunker zelf open is, maar ook de grote hospitaalbunker (ST118c) aan de Windgatseweg.