Nieuwsbericht

Onderwijsproject Atlantikwall: het verhaal van de bunkers langs de kust

Als je door de duinen wandelt, zie je soms nog Duitse bunkers uit de Tweede Wereldoorlog. Dit zijn onderdelen van de Atlantikwall: de verdedigingslinie die van Noorwegen tot Spanje werd aangelegd om het Duitse Rijk te beschermen tegen aanvallen van de Geallieerden over zee. Verschillende Atlantikwall-organisaties hebben gezamenlijk een lespakket ontwikkeld voor leerlingen van groep 7 en 8 in Zuid-Holland.

De Atlantikwall is in totaal meer dan 5000 kilometer lang. De bouw ervan had grote gevolgen voor de bewoners langs de kust, zeker in dichtbevolkte gebieden, zoals in Den Haag of Hellevoetsluis. Huizen, straten of delen van wijken werden gesloopt en grote groepen mensen moesten evacueren. Dit leidt tot interessante vragen voor docenten en leerlingen om tijdens een les over na te denken, bijvoorbeeld: waarom hielpen Nederlanders mee om de bunkers te bouwen? Kun je bewondering hebben voor de slimme bouw van de bunkers? Is het belangrijk om deze overblijfselen van de oorlog te bewaren of kunnen ze beter opgeruimd worden? Met deze les krijgen leerlingen meer inzicht in verschillende perspectieven op geschiedenis.

Onderwijsproject
Het onderwijsproject Verborgen Grens is gemaakt voor leerlingen van groep 7 en 8 uit Zuid-Holland en bestaat uit drie onderdelen. De voorbereidende en verwerkingsles kunnen door de docent op school worden gegeven, o.a. met de educatieve film over de bouw van de Atlantikwall en de consequenties voor bewoners langs de Zuid-Hollandse kust. De kernles bestaat uit een bezoek aan een Atlantikwallmuseum (zie voor locaties lager op deze pagina). Tijdens de museumles wordt aandacht besteed aan de slimme en efficiënte bouw van bunkers, maar ook aan het dagelijks leven in Sperrgebiet tijdens oorlogstijd.

Al het lesmateriaal en meer informatie is te vinden op de website van Geschiedenis van Zuid-Holland.