Nieuwsbericht

provincie Zuid-Holland investeert in Atlantikwall platform

De Duitse bezetting tijdens de Tweede Wereldoorlog had een enorme invloed op het leven van burgers in de steden en dorpen langs onze kust. In feite was de hele West-Europese kust een frontlinie, met de geallieerden aan de andere kant. De beslissing van de bezetter om de kust te versterken tot een volwaardige verdedigingslinie resulteerde in de bouw van de Atlantikwall, een zich van de Noordkaap tot de Golf van Biskaje uitstrekkend geheel van bunkers, tankgrachten, radar- en geschutsstellingen, tankmuren, loopgravenstelsels, mijnenvelden en andere hindernissen.

Ook in Nederland werd de kust op belangrijke strategische plekken versterkt. Naast de havens van Den Helder, IJmuiden, Hoek van Holland en Vlissingen was Den Haag, de hofstad, voor de Duitsers van grote symbolische betekenis en moest dus goed beschermd worden. Ondermeer in Zuid-Holland zijn nog veel bunkers en andere restanten van de Atlantikwall te vinden als zichtbare getuigen van de ingrijpende gebeurtenissen die hier hebben plaatsgevonden. Ooit waren ze symbool van een bezettende macht, maar inmiddels zijn ze vergroeid met het landschap. De fysieke aanwezigheid van deze blijvende herinneringen is bij uitstek geschikt om aan te zetten tot bewustwording: van oorlog, de grote waarde van vrijheid en vrede, de inspanning van wederopbouw, en – uiteindelijk – verzoening.

De erfgoedtafel van provincie Zuid-Holland maakte de ontwikkeling van dit online Atlantikwall platform financieel mede mogelijk. Via deze website worden de verschillende locaties verbonden en wordt de Atlantikwall weer als geheel zichtbaar. Grotere bekendheid van het Atlantikwall erfgoed en het toegankelijk maken van de activiteiten op iedere locatie vergroot het aantal bezoekers. Daardoor kunnen locaties geopend, gerestaureerd en onderhouden worden en blijft ons erfgoed voor de toekomst behouden.