Locatie

Forteiland IJmuiden

Forteiland IJmuiden

Adres

Forteiland 10
1976 DZ
IJmuiden
Noord-Holland

Forteiland behoort tot de Stelling van Amsterdam. Naast het fort, herbergt het eiland een aantal bijzondere en unieke bunkers. 

In de monding van het Noordzee kanaal ligt het grootste fort van de Stelling van Amsterdam. De ontdekkingstocht door het fort met de galerijen, het lange gangenstelsel  met meer dan veertig kamers en de ontelbare zalen zorgen voor een indrukwekkende belevenis. Het fort dat op het vier hectare grote eiland staat, is een unieke locatie voor evenementen. Laat je dus inspireren door de historische en mysterieuze uitstraling van Forteiland IJmuiden en maak de overtocht op een van de open zondagen. Bekijk hier een filmpje van het fort.

Forteiland IJmuiden is aangelegd rond 1885 als belangrijke verdedigingspost van de toegangspoort tot Amsterdam. In de Tweede Wereldoorlog maakte het Forteiland deel uit van de Atlantikwall. Dit verklaart ook de aanwezigheid van de later gebouwde bunkers. Je bezoekt er onder meer een unieke manschappenbunker van het type 635. 20 soldaten konden hier verblijven. De twee manschappenruimtes zijn het middelpunt van de bunker. In deze ruimtes stond voor iedere soldaat zijn eigen bed, stoel en bunkerkast voor zijn persoonlijke spullen en/of uitrusting. Wat deze bunker zo uniek maakt, is de uitvoering waarin deze gebouwd is. De bunker is gebouwd in bouwsterkte A, wat betekent dat het dak en muren in een dikte van 3 meter gewapend beton zijn uitgevoerd. Het is waarschijnlijk de enige bunker in zijn soort. 

Een andere bijzondere bunker op het eiland is bunker type 668 SK. Wat hem bijzonder maakt is het feit dat er twee etages zijn gebouwd. Dit in tegenstelling tot het standaard ontwerp dat kent slechts één laag kent. De muren van deze speciale en bijzondere bunker zijn met hun 2,10 meter dikte zwaarder uitgevoerd dan de standaardmaat van 1,50 meter. Daarnaast is er bij deze bunker geen gebruik gemaakt van gewapend beton. Hij is opgetrokken in formsteine. Dit zijn holle betonnen blokken die makkelijke gestapeld konden worden en vervolgens met cement en bewapening konden worden opgevuld. Deze bouwmethode omzeilt het probleem van het steeds schaarser wordende hout voor bekistingen.