Nazibunker Seyss-Inquart in Den Haag druk bezocht tijdens Bunkerdag

28-05-2024

Tijdens Bunkerdag op 25 mei 2024 hebben bijna 2.000 mensen de voormalige bunker van Arthur Seyss-Inquart in Clingendael bezocht. Een inkijkje in deze unieke nazibunker is een bijzondere kans omdat het gebouw zelden wordt opengesteld voor bezoekers.

Als je er langs loopt zal je het niet direct zien, maar in Landgoed Clingendael staat de Seyss-Inquart bunker uit de Tweede Wereldoorlog. Tijdens Bunkerdag op 25 mei werd deze vermomde bunker voor het eerst geopend voor publiek. Om een kijkje te nemen in de bunker moesten bezoekers geduld hebben en in de rij staan. Velen hadden het er echter voor over om een rondleiding door het gebouw te krijgen van Stichting Atlantikwallmuseum Den Haag.

Toekomst onduidelijk
Veel bezoekers heeft de bunker niet gehad door de jaren heen. Het pand werd namelijk na de oorlog nog jarenlang gebruikt door Defensie als communicatiecentrum. In 2013 nam Rujksvastgoed de bunker in beheer en besloot later om het te verkopen aan een particuliere partij. Dat betekent dat het in de toekomst misschien een café of restaurant wordt. 

Voor geschiedenisliefhebbers des te meer reden om het gebouw nog te zien in de huidige staat. De bunker is vanaf de buitenkant vermomd als boerderijgebouw maar kenmerkt zich aan de binnenkant met metersdikke betonnen muren. Vooraanstaand naziopstuk Arthur Seyss-Inquart had hier tot 1944 zijn kantoor. Ook na de Tweede Wereldoorlog is de Seyss-Inquart bunker nog lange tijd gebruikt. Ook in de Koude Oorlog als radiopost en opslag. Vanuit deze bunker zijn een aantal belangrijke operaties uitgevoerd, waardoor de plek de naam 'Commandopost Clingendael' kreeg, gelegen in het gelijknamige Park Clingendael.

Bron: ad.nl