Pop-up expositie Atlantikwall in kaart in de Biberbunker

15-05-2023

Binnen deze verdedigingslinie was Zuid-Holland van strategisch belang vanwege de havens van Rotterdam, de goede infrastructuur in het achterland en het in Den Haag gelegen bestuurscentrum. De hele provincie kwam vol te staan met duizenden verdedigingswerken. De kuststrook werd verboden gebied en in bijna alle dorpen en steden verschenen Duitse militairen in het straatbeeld. De bevolking leed zwaar onder hun aanwezigheid. Vanwege de bunkerbouw en vrij schootsveld werden talloze gebouwen gesloopt en natuurgebieden verwoest. Ook werden vanaf 1944 grote stukken land onder water gezet. Tienduizenden mensen verloren hun thuis.

De aanleg van de Atlantikwall is destijds in duizenden topografische en thematische kaarten vastgelegd. Er is slechts een fractie van bewaard gebleven, maar ook deze bieden een schat aan informatie. De exemplaren in deze pop-up expositie in combinatie met een audiogids vertellen in een notendop meer over de aanleg van de linie en de Duitse aanwezigheid langs de kust van Zuid-Holland.

Openingstijden

De expositie wordt onderdeel van de rondleidingen in de Biberbunker. Bezoekers gaan gedurende de rondleiding de expositie bekijken met de audiotour die daarbij hoort. De expositie is te bekijken tijdens de rondleidingsdagen op zondagen tussen 10.00 tot 15:30 uur. Via de website kan je een datum kiezen om te reserveren voor een rondleiding. Verder is de expositie ook te bekijken op alle woensdagen in juli en augustus. Dan is reserveren niet nodig. Op woensdagen kan je tussen 10:00 en 16:00 aanlopen en na betaling aansluiten bij een rondleiding. Kinderen onder de 8 jaar zijn gratis.

Extra openingsdagen

Zaterdag 27 mei is de expositie geopend tijdens het evenement Voorne in Stelling. Op Bunkerdag (3 juni 2023 van 10.00 tot 17.00) is de expositie ook te bewonderen. Dan heb je toegang na het kopen van een bunkerdag-ticket. Tot slot is de Biberbunker met expositie ook open op zaterdag 9 september tijdens Open Monumentendag.

Erfgoedlijn Atlantikwall

De Pop-up tentoonstelling, gemaakt door Atlantikwall deskundige Jeroen Rijpsma, is van 13 mei t/m 1 oktober 2023 te zien in de Biberbunker, waarbij de nadruk ligt op de regio Oostvoorne. Daarna zal de expositie met andere kaarten langs andere Atlantikwall-locaties reizen.

Deze expositie is mede tot stand gekomen met subsidie vanuit de erfgoedlijn Atlantikwall van de provincie Zuid-Holland. De erfgoedlijn Atlantikwall is onderdeel van het provinciaal erfgoedbeleid. De provincie Zuid-Holland maakt het - samen met partners - mogelijk om het erfgoed in Zuid-Holland te bezoeken, ervan te genieten en te leren over onze geschiedenis. Zo blijft ons erfgoed voor de toekomst behouden.

Bezoekadres: Biberbunker, Zandweg 83, 3233 ES Oostvoorne

NB: Je kunt ervoor kiezen de audioguide tegen je oor te houden, maar je kan ook je eigen oordopjes met snoer koppelen aan de audioguide.